Bottenbouillon maken in de slowcooker dé ideale manier om zelf een krachtige bouillon te trekken. En het handige is: je hebt er bijna geen omkijken naar. Koop botten voor bottenbouillon bij de slager. Rooster ze in de oven en maak er dan met een aantal smaakmakers en aromaten in minimaal 12 tot 24 uur of zelfs langer een krachtige bouillon van.
Voor dit recept kun je verschillende soorten botten gebruiken. Botten van rundvlees, een karkas van een kip, botten van spareribs zijn allemaal geschikt voor bouillon. Je kunt ervoor kiezen om één soort te gebruiken of meerdere door elkaar. Heb je bijvoorbeeld restjes over van een hele (geroosterde) kip dan kun je hiervan ook bouillon trekken.
Bottenbouillon maken in de slowcooker
Een handige no-waste tip is om de botjes van je eigen restjes eten op te sparen en deze samen in te vriezen. Denk aan drumsticks, restjes van karbonaadjes, rundvlees enzovoort. Het is hetzelfde principe als het maken van groentebouillon van ‘scraps’. Als je ongeveer 2 kilo hebt opgespaard, kun je er bouillon van trekken in de slowcooker. Een handige manier om voedselverspilling tegen te gaan.
De bouillon haal je na bereiding door een zeef of een kaasdoek. Bewaar de bouillon in schone glazen flessen of vries het in, in een grote siliconen ijsblokjesvorm. zo kun je het op een makkelijke manier doseren of en toevoegen aan stoofschotels, sauzen, curry’s en soepen. Ook is een kopje bottenbouillon een verwarmend en voedzaam tussendoortje.
Kaasdoek – passeerdoek
Deze fijne nylon kaasdoek (30×45 cm) is perfect voor het zeven van bouillon, kaas en vruchtensap. Dankzij de duurzame, scheurbestendige mesh van 200 geniet je van een helder resultaat zonder ongewenste deeltjes. Een onmisbare keukenhulp!
Dit artikel bewaren? Pin de afbeelding hieronder op jouw Pinterest borden.
