Slowcooken op vakantie – neem je slowcooker mee naar de camping! Hoe handig is het om gerechten te bereiden waar je bijna geen omkijken naar hebt? Je hebt weinig afwas en je hoeft als de temperaturen boven de 30 graden komen – zelf niet boven de hete pannen te hangen. De slowcooker doet het werk voor je, zelfs op de camping.
In principe kun je elk formaat slowcooker meenemen op vakantie, een pan van 1,5 liter tot een grote van 8 liter. Of je nu in een tent, vakantiehuisje, caravan of camper zit, als er stroom is, kun je slowcooken. Heb je een klein slowcookertje van 1,5 tot 2,5 liter dan past deze zelfs met een beetje goede inpak skills nog in een koffer.
Slowcooken op vakantie – neem je slowcooker mee naar de camping
Op vakantie kan het soms een uitdaging zijn om elke dag weer een lekker gerecht op tafel te zetten. Niet alleen omdat in het buitenland sommige ingrediënten minder goed of zelfs niet verkrijgbaar zijn, maar ook omdat je gewoonweg geen idee hebt wat je moet koken. Daarom is het handig om hier vooraf al over na te denken.
Je maakt meestal een lijst en een planning met wat je allemaal op vakantie en in je koffer wilt meenemen. Het is dus slim om ook al een soort van ‘eetplanning’ te maken voor als je op vakantie gaat. Een soort van eenvoudige ‘mealprep’ voor op vakantie. Zoek vooraf een aantal recepten uit met makkelijk verkrijgbare ingrediënten die je op vakantie zou willen maken. Dit scheelt op vakantie niet alleen een hoop tijd, maar je hoeft ook minder na te denken over wat je gaat eten.
Maak een overzicht van kruiden, specerijen en smaakmakers die je meeneemt op vakantie, zodat je op je vakantieadres niet allerlei losse ingrediënten hoeft te kopen.
Kruiden, specerijen en smaakmakers zoals:
- Kerriepoeder, voor curry’s, soepen en sauzen
- Taco seasoning of Mexicaanse kruidenmix, voor chili’s en soepen
- Chinees 5 kruidenpoeder, voor Aziatische gerechten
- Italiaanse kruidenmix, voor soepen, sauzen of voor het maken van kruidenboter
- Chilipoeder of sambal oelek
- Bouillonblokjes of groentebouillonpoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Peper en zout
- Zoetstof zoals honing, suiker of ahornsiroop
- Ketjap manis of sojasaus, omdat dit in het buitenland minder goed verkrijgbaar is
- Pindakaas of notenpasta
- Mosterd
- Azijn
Hiermee heb je een goede basis van smaakmakers waarmee je verschillende gerechten kunt bereiden. Deze ingrediënten nemen niet veel plek in beslag en het scheelt een hoop tijd, geld en denkwerk tijdens je vakantie. En je kunt ze niet alleen gebruiken voor slowcookergerechten maar ook voor het maken van dressings, sausjes, dips en marinades.
Oh ja, en vergeet ook je maatlepels niet om de juiste hoeveelheden af te meten!
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes – Kunststof – 8 Stuks
De Joseph Joseph Nest set van 8 maatcupjes, stapelbaar en ruimtebesparend, is ideaal voor bakken en koken, vaatwasserbestendig, en BPA-vrij, in prachtige opal kleuren.
Makkelijke slowcooker gerechten voor op de camping
Op vakantie wil je niet te lang bezig zijn in een kleine warme ruimte. Dus gerechten moeten een beetje simpel, maar toch lekker zijn. Sauzen, curry’s en soepen zijn daarom ideale gerechten die lekker low en slow bereid kunnen worden. Als je een grotere hoeveelheid maakt, kun je er zelfs meerdere dagen van eten. En het gaat niet alleen om het gerecht zelf, maar ook wat je erbij serveert. Op vakantie mag het allemaal net ietsjes ‘meer’ en uitgebreider zijn. Leuk gerechten op met verschillende soorten brood, lekkere toppings, smeersels, (tortilla)chips, salades en ingelegde groenten (zoetzuur of pickles).
Gerechten zoals:
- Pastasaus of Bolognesesaus, serveer met je favoriete pasta, een topping van croutons, geraspte kaas en een lekkere salade. Serveer restjes de volgende dag op een broodje, lekker als lunch.
- Linzencurry of dahl, heerlijk met naan of rijst, zoetzuur van rode ui en een frisse salade. De volgende dag kun je er eenvoudig linzensoep van maken door extra water aan de curry toe te voegen. Heerlijk met naan erbij.
- Gehaktbrood, een gerecht uit de slowcooker dat niet kan mislukken. Serveer het zowel koud als warm op een broodje. Of serveer het met gebakken aardappeltjes en een salade.
- Pulled chicken, is eenvoudig te maken en heeft een korte bereidingstijd. Serveer de pulled chicken in wraps, pita’s, op een broodje of maak er ‘loaded fries’ van door ze op gebakken aardappeltjes of frietjes te serveren. Lekker met rauwkost zoals komkommer, tomaat, sla en rode ui.
- Hachee, maar dan de ‘campingvariant’ met gehakt. Vervang het rundvlees voor gehakt en maak met dezelfde ingrediënten een hachee, maar dan makkelijker en budgetvriendelijk. Het is handig om dan van thuis een paar voorverpakte plakken ontbijtkoek mee te nemen. Daarom is het vooraf maken van een eetplanning aan te raden.
- Soepen zijn het ideale campinggerecht. Prima te maken in een grote hoeveelheid. Je serveert het met brood of rijst. Lekker met een topping van croutons, gebakken uitjes of een drizzle crispy chili olie.
- Chili’s zoals chili con carne of chili sin carne. Met bonen, mais, tomatensaus en een Mexicaanse kruidenmix maak je heel eenvoudig een simpele chili. Serveer met rijst of brood. Lekker met een salade en ingelegde rode ui.
Een slowcooker kun je in principe tijdens het kookproces onbeheerd aan laten staan. Echter op vakantie is het aan te raden tijdens het slowcooken in beetje in de buurt te blijven. Vooral in een kleinere ruimte zoals een caravan, camper of een vakantiehuisje. Je kunt bijvoorbeeld slowcooken als je een dagje ’thuis’ blijft, in en rond de camping of in de avonduren als je er toch bent. Het is natuurlijk altijd op eigen risico. Maar er zijn genoeg redenen om je slowcooker mee te nemen op vakantie!
Dit artikel bewaren? Pin de afbeelding hieronder op jouw Pinterest borden.
