Verdampt alcohol in de slowcooker

Verdampt alcohol in de slowcooker?

Algemene informatie over de slowcooker, Veelgestelde vragen over de slowcooker

Verdampt alcohol in de slowcooker? In dit artikel lees je of alcohol verdampt en of gerechten bereid met alcohol in de slowcooker geschikt zijn voor kinderen. Welke alternatieven zijn er voor bijvoorbeeld wijn in een recept en hoe kun je ervoor zorgen dat alcohol wel verdampt.

Een slowcooker is een gesloten apparaat. De kracht van het slowcooken zit hem juist in het feit dat de pan tijdens het kookproces volledig gesloten blijft. Hierdoor ontstaat er stoom en condens in de pan die door het deksel weer terugslaat op het gerecht waardoor het niet uitdroogt. Dit is voor stoofgerechten met rundvlees, kip en andere vleessoorten ideaal.

Verdampt alcohol in de slowcooker?

Doordat de deksel vaak lang dicht zit – bij rundvlees op stand low zo’n 8 tot 10 uur – krijgt eventuele alcohol zoals bijvoorbeeld rode wijn geen kans om volledig te verdampen. Een deel zal wel verdampen, maar de alcohol verdampt niet volledig. Op stand low verdampt het heel langzaam. Op stand high zal het iets sneller verdampen.

DistinQ Digitale Slowcooker 6 liter met Timer

DistinQ Digitale Slowcooker 6 liter

Met timer!

Een slimme optie zou zijn om dan de deksel van de slowcooker te halen tijdens het bereiden, maar ook dan heb je nooit de garantie dat de alcohol volledig verdampt. Wat je zou kunnen doen is vooraf de alcohol in een pannetje op het vuur laten in laten koken. Het meeste zal dan verdampen, omdat je het dan op een hogere temperatuur kan verwarmen en tot het kookpunt kan brengen. Dit kan niet in een slowcooker, omdat in dit apparaat de temperatuur niet hoger komt dan 100 graden.

Dus verdampt alcohol in de slowcooker? Het antwoord is nee, het verdampt deels maar niet volledig. Eten er kinderen of zwangere vrouwen mee? Dan kun je de alcohol beter weglaten of twee bereidingen maken, één met en één zonder alcohol. Of gebruik een alternatief voor alcohol. Rode wijn kun je bijvoorbeeld vervangen door rode druivensap of een paar eetlepels rode wijnazijn. Bruin bier kun je vervangen door appelsap of sprankelend gemberbier. Voeg deze ingrediënten toe naar smaak. Begin eerst met een beetje. Later kun je altijd meer toevoegen indien nodig. Zoals je ziet kun je alcohol in recepten dus prima vervangen door andere ingrediënten.

Dit artikel bewaren? Pin de afbeelding hieronder op jouw Pinterest borden.

Verdampt alcohol in de slowcooker Pinterest
Dit artikel bewaren? Pin deze afbeelding op jouw Pinterest borden.
Affiliate marketing
Als affiliate kunnen we een kleine commissie verdienen wanneer je via onze links een aankoop doet bij Bol.com of andere partners. Dit kost jou niets extra’s, maar helpt ons om deze website te onderhouden. Bedankt voor je steun!

Kunstmatige intelligentie / AI
De afbeeldingen op deze website zijn mogelijk gegenereerd met kunstmatige intelligentie. Hoewel wij ons best doen om nauwkeurige en relevante beelden te bieden, kunnen de AI-gegenereerde afbeeldingen fouten bevatten of onnauwkeurigheden vertonen, waarvoor wij geen verantwoordelijkheid aanvaarden.