Vocht toevoegen aan gerechten in de slowcooker – hoe werkt het? Een van de belangrijkste dingen die je moet weten als je gaat slowcooken is het gebruiken van vocht. In dit artikel bespreken we waarom vocht essentieel is, hoeveel vocht je moet toevoegen, en geven we enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je gerechten perfect worden.
Je zult niet de eerste zijn die denkt een heerlijk slowcookergerecht te hebben gemaakt, maar bij het openen van de pan lijkt je gerecht meer op soep! Om dit te voorkomen, delen we in dit artikel een aantal handige tips. Zodat je zonder problemen en vol vertrouwen kunt gaan slowcooken.
Vocht toevoegen aan gerechten in de slowcooker – hoe werkt het?
Heel eenvoudig, in een gewone pan op het vuur verdampt het vocht sneller dan in een slowcooker. Omdat de slowcooker tijdens het hele kookproces gesloten is blijft al het vocht gevangen in de pan. Daarnaast komt er ook nog vocht uit de ingrediënten zoals groenten en vlees. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat een slowcookergerecht meer vocht bevat dan een gerecht uit een stoofpan.
Hoeveel vocht voeg je toe aan een slowcookergerecht?
Misschien heb je een lekker stoofgerecht dat je voorheen maakte in een gewone pan. Maar nu heb je een slowcooker en je wilt het daarin gaan bereiden. Je zou denken, ik gebruik exact dezelfde ingrediënten en dan komt het goed. Stel dat je in je stoofpan recept normaal gesproken 500 milliliter water gebruikt, dan kun je bij de slowcooker beter beginnen met 250 milliliter water. Achteraf water toevoegen kan altijd nog. Gebruik dus in het begin de helft van het vocht dat je normaal gesproken zou gebruiken.
Deze ‘regel’ geldt niet bij alle slowcooker gerechten uiteraard. Bij een soep heb je juist vocht nodig dus daar hoef je dan niet heel nauwkeurig op te letten. Het gaat voornamelijk om gerechten zoals, stoofvlees, rendang, hachee, boeuf Bourgingon. Maar ook groentegerechten of pastasauzen. Bij dit soort recepten wil je voorkomen dat je te veel vocht toevoegt. Het vlees of de groenten hoeven ook niet per se ‘onder’ te staan. Er circuleert genoeg vocht in de slowcooker om het gerecht te garen.
OXO – Maatkan – 500 ml
Ervaar gebruiksgemak met de OXO Good Grips maatkan – ideaal voor nauwkeurig meten en eenvoudig schenken!
Vocht toevoegen om stoom te creëren
Bij sommige gerechten hoef je geen of weinig vocht toe te voegen om het te laten garen. Een voorbeeld hiervan zijn spareribs, een hele kip, drumsticks of een rollade. Je legt deze rechtstreeks in de slowcooker, of op een bedje van uien, knoflook en wortel. Vervolgens voeg je 1 tot 2 eetlepels water toe. Dit zorgt ervoor dat er stoom gecreëerd wordt in de slowcooker en dat deze niet droog kookt.
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes – Kunststof – 8 Stuks
De must-have keukentool om de ingrediënten voor jouw recept perfect af te meten!
Ingrediënten die meetellen als vocht
Bij vocht denk je wellicht aan water. Het gaat niet alleen om water, het gaat om allerlei ingrediënten die net als water tellen als vocht.
Bouillon, tomatenblokjes of gezeefde tomaten, sojasaus, ketjap, kokosmelk, wijn, bier, citroensap enzovoort, tellen ook als vocht. Hou hier dus rekening mee als je aan het koken bent. Het lijkt misschien ingewikkeld maar als je een paar keer je slowcooker hebt gebruikt en weet hoe die werkt dan krijg je er steeds meer handigheid in.
Gerechten die veel vocht nodig hebben
Bij bepaalde gerechten heb je juist meer vocht nodig om het te laten garen. Soepen, zelfgemaakte bouillons, gerechten met peulvruchten zoals linzen en bonen, risotto maar ook desserts zoals rijstepap of rijstpudding hebben een ruime hoeveelheid vocht nodig.
Als je een beginnende slowcook bent kun je het beste de eerste paar keren dat je de slowcooker gebruikt nauwkeurig recepten volgen. Op deze manier kun je zelf ervaren hoeveel (of weinig) vocht erin gaat en weet je zeker dat je gerechten niet mislukken. Zo krijg je meer vertrouwen in het slowcooken en kun je daarna zelf volop experimenteren.
Dit artikel bewaren? Pin de afbeelding hieronder op jouw Pinterest borden.
